Разрешение на проект за изготвяне на Подробен устройствен план  -

...
Разрешение на проект за изготвяне на Подробен устройствен план  -
Коментари Харесай

Проект за план за застрояване зад плаж „Силистар“ разбуни духовете

Разрешение на план за правене на Подробен организационен план  - проект за застрояване, признато през днешния ден от Общинския съвет на Царево, породи подозрения за ново застрояване на плажната линия. Решението касае частен парцел зад плажа „ Силистар “, през който минава пътят до самия плаж. Според природозащитници решението дава зелена светлина за застрояване на парцела, до момента в който съгласно кмета на Царево Георги Лапчев задачата е само да е регламентира пътят, който сега на процедура минава през частна благосъстоятелност.
 
Имотът е на към 2 километра от самия плаж на Силистар и се намира на територията на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Според неприетия към момента нов общ организационен проект на Общината, там би трябвало да се позволи построяването на къмпинги. Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, обаче, с днешното си решение Общинският съвет на Царево дава зелена светлина за нерегламентирано строителство:
 
„ Това е част от естествен парк Странджа. Това е част от две предпазени зони от Натура 2000. Място, което е значимо за запазване на предпазената зона в Странджа. Това би могло да докара до голям брой отрицателни процеси на самата територия и да видоизмени задачата на развиване в парка, особено във връзка с Силистар. От двете страни на залива са предпазени местности и в дребното елементи, които са сред плажната линия и пътя, сега се възнамерява строителство, което трансформира метода на потребление на тази територия и ще усили замърсяването “, сподели Белев.
 Плаж Силистар БГНЕС
За кмета на Царево Георги Лапчев, обаче, изказванието, че се разрешава нерегламентирано строителство зад „ Силистар “ е подправена вест:-->
 
„ Въпросната точка касае само допускане на проект, който да разреши да се позволи най-тежкият проблем на „ Силистар “, а точно веднъж. Не зная дали си спомняте години обратно, когато едни хора заграждат пътя и споделят, че не може да се минава от тук и го споделят законно, тъй като те са притежателите. Преди 25 години, когато е продаван този парцел по някакъв чудноват метод, някой креативен е изтрил пътя. С тази докладна се опитваме да върнем пътя. Тук въобще не става въпрос за строителство. Това е урбанизирана територия “, уточни кметът.
 
Потърсихме за коментар и компанията, притежател на парцела, с цел да разберем какви са нейните проекти за него, само че към момента подобен не сме получили.
 
Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ излязоха с позиция по проблема, в която се споделя, че министър председателят Бойко Борисов е упълномощил на кмета на Царево Георги Лапчев да не извършва взетото през днешния ден от Общинския съвет решение до „ цялостното увещание на обществото в правотата му “.
 
А още детайлности по проблема Георги Лапчев ще даде на следващия ден заран.
 Плаж Силистар БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР